Tüp Bebek Tedavisi

Kadın Hastalıkları

Hamilelik

Profesör Doktor
Gamze Sinem Yücel

2015

Valencian İnfetilite Enstitüsünde ‘Biotechnology of Human Assisted Reproduction and Embryology (Yardımcı Üreme Teknikleri ve Embriyoloji)’ konusunda master programını başarı ile tamamladım.

2017

Avrupa Endoskopi Derneği tarafından yapılan değerlendirmede ‘Minimal İnvaziv Jinekolojik Cerrahi’ diplomasını aldım.

2019

Avrupa Endoskopik Cerrahi Akademisinde Jinekolojik endoskopik cerrahi eğitimi ve değerlendirmesi (GESEA) programında eğitici (mentor) oldum.

Yumurta Dondurma

Yumurta dondurma işlemi, en genel tanımıyla kadın yumurtalarının gelecekte kullanılabilmesi ve böylelikle kadının ileride de doğurganlığının korunması amacıyla dondurularak saklanması işlemidir. Oosit freezing ya da oosit kriyopreservasyonu adlarıyla da bilinen yumurta dondurma işleminin öne çıkan özelliklerinden ilki, yumurta hücresinin işlemin yapıldığı dönem itibariyle sahip olduğu biyolojik yapısının korunmasını sağlamasıdır.

Embriyo Genetiği

Tüp bebek tedavisine başlayan çiftlerin anneden alınan yumurta ve babadan alınan spermin döllenmesi sonucunda laboratuvar ortamında oluşturulan embriyoların anneye transfer işlemi yapılmadan önce yine laboratuvar ortamında embriyo biyopsisi yapılarak sağlıklı olan embriyoların belirlenmesi ve seçilmesi işlemine Preimplantasyon Genetik Tanı/Tarama (PGD) adı verilir.

Tüp Bebek Başarı Şansı

Başarı gebelik oranı olarak ifade edildiğinde genellikle artan yaş ile ters orantılı olduğu bilinir. Kadın yaşı arttıkça tüp bebek başarısı azalmaktadır. Tüp bebek tedavilerinde ilk denemede başarı şansı genç kadınlarda (35 yaş altında) yüzde 60’ları bulurken, 40’lı yaşlardan sonra yüzde 20’lere düşmektedir. Çünkü yumurtanın kalitesi kadının yaşına bağlıdır ve 35 yaşından sonra hamilelik şansı da azalmaktadır.

Embriyo Transferi

Döllenmiş yumurtanın başka bir işlemden geçirilmeyerek doğrudan kadının rahmine yerleştirilmesi, taze embriyo transferidir. Bugün, herhangi bir sebeple transfer işlemi içinde bulunulan zamanda gerçekleştirilemiyorsa veya başarısızlık ihtimaline karşı bir sonraki transfer için önlem alınmak isteniyorsa sağlıklı embriyoların dondurularak ileri bir tarihte rahime enjekte edilmesi de mümkündür. Dondurulmuş embriyo transferi olarak adlandırılan bu işlemde donmuş olan embriyolar transferden önce çözülerek hazırlanır.

Çip Bebek

Yardımcı üreme yöntemlerinde kullanılan ve gitgide yaygınlaşan “çip bebek” yani mikro çipli tüp bebek tedavisi, sperm seçme yöntemini değiştirerek gebelik şansını artırmaya yönelik bir işlemin tüp bebek tedavisinde uygulanmasıdır. Günümüzde çoğu çift, doğal yollardan bebek sahibi olamamakta ve altta yatan sebeplerin araştırılması için doktora başvurmaktadır. Akabinde yapılan bir dizi tetkik, gebeliğe engel teşkil eden sorunun kimi zaman kadında, kimi zaman erkekte, kimi zamansa her ikisinde birden olduğunu ortaya koymaktadır.

Aşılama Yöntemi

Aşılama yöntemi (intrauterin inseminasyon) gebeliğe engel olabilecek erkek ve kadın kaynaklı sorunların tedavisi için kullanılan bir yardımcı doğum tedavisi yöntemidir. Aşılamada, erkekten alınan sperm örnekleri bazı işlemlerden geçerek gebeliğin oluşumuna imkân verecek şekilde ayrıştırılır. Ayrıştırılmış sperm, hareketlilik ve sayı bakımından maksimum verimi alabilecek olanlardır. Bu sayede gebelik oluşumu şansı artırılır. Diğer yandan kadın için, aşılama öncesi uygulanan hormon tedavileri, sperm ve yumurtanın birleşme olasılığını yükseltir.

Mikroenjeksiyon Yöntemi

Bugün tüm dünyada, kısırlık sorunuyla karşı karşıya olan çiftlerin başvurduğu, yardımcı üreme tekniği olarak yüksek başarıyı beraberinde getiren tüp bebek tedavisi kapsamında bebek sahibi olunamama nedenine göre farklı teknikler geliştirilip uygulamaya alınmaktadır. Bunlardan biri olan mikro enjeksiyon yöntemi sayesinde günümüzde pek çok çift dünyaya sağlıklı bir bebek getirmiş olmanın mutluluğunu yaşamıştır.

Yumurta Toplama

OPU, oosit toplama ya da yumurta toplama işlemi, büyüyen yumurtaların çatlatma iğnesi (ovulasyonun tetiklenmesi) sonrası toplanmasıdır. Genellikle, çatlatma iğnesinden 34-36 saat sonra gerçekleştirilir. Zamanlamada hassas olunmalıdır zira OPU’nun erken ya da geç yapılması durumunda birtakım risklerle karşılaşabilinir.

Tüp Bebek Havuz Yöntemi

Standart bir IVF tedavisi yumurtaların uyarılması, yumurta toplama, embriyo oluşturma ve transfer işlemlerini içerir. Tüp bebekte embriyo havuzu yönteminde ise yumurta gelişimi ve yumurta toplama ve dölleme işlemleri birden fazla kez tekrarlanır. Ancak embriyo transferi yalnızca havuz oluşturulduktan sonra uygulanır. Böylece en verimli ve kaliteli embriyolar seçilerek IVF tedavisinin başarı oranı artırılır.

Bebek sahibi olmak istemenize karşın çeşitli nedenlerden hamile kalamıyorsanız tüp bebek tedavisi bu sorununuza çözüm sunan en etkili yöntemler arasında!

Düzenli ilişkiye rağmen hamile kalamıyorsanız akla ilk gelen, temelde bir takım biyolojik sorunların yattığıdır. Belirtmek gerekir ki, tespit edilen sorunların yaklaşık yarısı kadın yarış erkek kaynaklı olabilmektedir. İşte bu noktada tüp bebek tedavisi, problem cinslerden hangisinden kaynaklanırsa kaynaklansın çiftlere bebek sahibi olma şansı sağlar. Çocuk olma arzunuzu gerçekleştirmeniz için başvuracağınız tüp bebek tedavilerinde başarı yüzdesi de yadsınamayacak düzeydedir: 40’lı yaşlarda %15’lerde seyreden başarı oranı, 35 civarında %40’a, 30 yaş altında ise %60’a çıkar. Ayrıca ilk tedavi ile gebe kalınamaz ise tedaviye devam etmeniz durumunda şansınız artarak devam edecektir.

Çözüm, bir adım ötenizde: Tüp bebek tedavisi görerek biyolojik sorununuz nedeniyle üzerinizde hissettiğiniz baskıdan kurtulabilir, sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilme imkânına kavuşabilirsiniz.

Henüz bebek istemiyorsanız veya henüz evlenmedi iseniz yumurtalarınızı dondurma yoluna gidebilir, uzak gelecekte anne olma şansı yakalayabilirsiniz!

Çeşitli nedenlerle anne olma hayalinizi ertelemek durumundaysanız, yumurta rezerviniz azaldı ise, kanser hastasıysanız ve kemoterapi ya da radyoterapi tedavisi görecekseniz, ailenizde erken menopoza girme öyküsü varsa, yumurtalıklarınızdan ameliyat oldu iseniz (doktorunuzun önerisi ve onayıyla) yumurtalarınızı dondurabilirsiniz. Böylelikle yumurtalarınız saklanabilecek ve çözüldükten sonra bebek isteği için kullanılabilecek!

Yaşınız ilerleyince yumurta sayısı ile paralel canlı doğum ihtimalinin düşüşe geçeceği bilinmelidir. Ayrıca, yaklaşık iki hafta içinde tamamlanan yumurta dondurma işleminin 35 yaşından önce yapılmasında da fayda vardır zira yaş geçtikçe yumurta rezervleri ve yumurta kalitesi bozulmaktadır.

Özetle, zamanın yumurta rezervlerinin aleyhine işlediği gerçeğinin karşısında, yumurtaları dondurabilme imkânı olduğunu unutmayın!

Yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan, sancılara ve hatta yayılarak kısırlığa neden olabilen endometriozis tedavisinden korkmayın!

Endometriyozis tanısı konan her yüz kadından 30’unda kısırlık görüldüğünden hastalığınızın tedavi edilmesi son derece önemlidir. Tedavi ayrıca adet öncesi ve sırasındaki, sırttaki ve cinsel birliktelik esnasındaki ağrılarınızı sonlandıracağından yaşam kalitenizi de artıracaktır.

Endometriyozis şikâyetlerine yönelik tedavi yöntemi değişkenlik göstermektedir. Cerrahi müdahalelerin baskılayıcı ilaç tedavilerine kıyasla sancıların giderilmesinde çok daha etkili olduğunu belirtelim. Endometriozisde şiddetli ağrı ve/veya bebek isteği nedeni ile operasyon yapılması gerekebilir. Hastaya özgü tedavi planında cerrahi yöntem ile hastalığın yaygınlığı (evresi) de belirlenir. Operasyon sonrası gebelik şansınızın en yüksek olduğu dönemdir. Ancak operasyon sonrası hamile kalamamışsanız tüp bebek tedavi yöntemiyle şansınızı artırabilirsiniz.

Endometriyozis’in sosyal yaşantınıza etki etmesine izin vermeyin! Uzman ellerce yapılacak doğru ve yerinde müdahale ile sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Farklı farklı isimlerle anılan rahimde yerleşik iyi huylu tümörler kâbusunuz olmasın! Ameliyatla kolayca bu tümörlerden kurtulabilir, tümörün bulunduğu ve etkilediği alanlarda yaşadığınız sancılara ve kanamalara veda edebilirsiniz.

30 ila 40 yaş arasındaki kadınlarda daha sık olmakla birlikte miyomlar, her yaşta kadında görülebilir; adet zamanında aşırı kanamaya, ara kanamalara, cinsel birliktelik esnasında sancıya, sırtın alt kısmında ya da pelvis (leğen kemiği) bölgesinde basınç hissine, sık sık idrara çıkmaya veyahut hamile kalamamaya neden olabilir ya da hiçbir belirti vermeksizin büyümesine devam edebilir. Şikâyetlerinizden kurtulmanın en pratik yöntemi miyom ameliyatlarıdır. Ayrıca unutulmamalıdır ki müdahale edilmeyen miyomun büyümesi ve daha büyük sorunlara yol açması olasılığı vardır.

Miyomların sayısına ve yerine göre tedavi seçenekleri değişirken operasyon gerekliliği olan miyomlarda operasyon sonrası kısa sürede eski sağlığınıza kavuşmanız mümkün!