ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat marți, după ce a părăsit sala de ședință a Senatului, unde Legea carantinării se afla în dezbatere, că starea de alertă va fi prelungită. De asemenea, asimptomaticii vor fi internați timp de 48 de ore, după care vor putea fi izolați la domiciliu până la 14 zile, a declarat Nelu Tătaru, citat de Mediafax. Ministrul Sănătății a mai spus că fiecare pacient va avea dreptul de a refuza tratamentul.

„Am participat la ședința Comisiei juridice, am adus argumentele ministerului și ale mele, ca profesionist. Sper ca în continuarea ședinței și votul care va urma să meargă pe același parcurs pe care l-am discutat, având în vedere carantina, izolarea, internarea în spitale. Internarea asimptomaticilor cu evaluare în maxim 48 de ore și decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la COVID. Iar pentru cei care sunt simptomatici, în funcție de simptomatologie, ei vor urma internarea în spital până la ameliorare, cu condiția că dacă este mai devreme decât cele 14 zile, să meargă în izolare până la cele 14 zile”, a mai spus ministrul Sănătății.
 
Nelu Tătaru a precizat că starea de alertă va fi prelungită.

Cu toate acestea, articolul 4 (alineatul 1) din legea 55/2020 prevede că „Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne”.

Starea de alertă a fost instituită pe 18 mai 2020 și prelungită cu 30 de zile pe data de 17 iunie.
 
Pe 25 iunie, Curtea Constituțională a României, la sesizarea Avocatului Poporului, a decis că instituirea carantinării persoanelor prin ordin al ministrului Sănătății e neconstituțională, iar starea de alertă poate fi prelungită de Guvern fără încuviințarea Parlamentului.