ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deciziile DSP de carantinare sau izolare a persoanelor depistate sau suspicionate că ar fi infectate cu Covid-19 sunt doar decizii administrative, nu mandate de arestare, prin urmare ele nu pot fi aplicate cu forța, iar cei care nu le respectă pot fi sancționați doar prin amenzi contravenționale, explică avocatul Adrian Toni Neacșu pentru Mediafax.

Fostul judecător spune că în acest caz e vorba despre o decizie administrativă, ce nu are bază legală pentru a folosi forța. Astfel, o persoană presupus infectată nu va putea fi închisă cu forța în spital sau în alte spații de carantină instituționalizată în baza unei decizii a DSP.  

„Decizia administrativă a DSP a fost văzută ca un mandat de arestare preventivă. Ei bine, nu este așa”. Atunci când cineva nu respectă carantina la domiciliu, DSP emite o decizie prin care persoana este fie internată în spital, fie plasată în carantină instituționalizată.

Deși noua lege a carantinării și izolării le permite medicilor să recomande izolarea la domiciliu sau carantinarea instituționalizată în caz de confirmare sau suspiciuni de Covid-19, cei care refuză să se supună acestei decizii nu pot fi forțați, ci doar amendați,întrucât este vorba de un act administrativ.
 
„Decizia administrativă a DSP a fost văzută ca un mandat de arestare preventivă sau de aducere, astfel încât nu și-au pus problema asupra modului în care vor fi executate. Ei bine, nu este așa. O decizie administrativă emisă de DSP nu se poate executa niciodată cu forța, adică cu concursul poliției. Nu există un cadru legal pentru executarea cu forța a deciziilor de carantinare sau de izolare emise de DSP. Dacă o persoană refuză să se prezinte în spațiul destinat pentru carantinare sau chiar la spital în cazul izolării, acesta va primi, în cel mai rău caz, amenzi contravenționale pentru nerespectarea măsurilor prevăzute în starea de alertă, dar nu va putea fi luată pe sus și închisă cu forța”, concluzionează avocatul Adrian Toni Neacșu.