ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu mai e mult până când începe anul școlar, iar oficialii din Educație încă nu au stabilit cum se vor ține cursurile. Sunt trei scenarii luate în calcul: cel optimist, realist și pesimist. Ministerul Educației a comandat cele 250 de mii de tablete cu termen de livrare în 10 septembrie, cu patru zile înainte de începerea anului școlar Dar nimeni nu poate garanta că acestea vor ajunge la timp. Răspunderea este aruncată de la o instituție la alta. În plus,e xistă și anumite condiții  impuse de minister pentru ca elevii să intre în posesia mult-promiselor tablete.

 
Ministerul Educației a anunțat că a aprobat necesarul de 250.000 de tablete pentru programul național „Școala de acasă” pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și secundar.

Ordinul semnat de ministrul Monica Anisie are, însă, destul de multe lacune și absurdități, scrie Q Magazine. În primul rând, niciun profesor nu va primi vreo tabletă, deși inițial se anunțase că 1900 de cadre didactice vor primi un astfel de instrument.

Și pentru că totul trebuie să fie organizat și realizat după niște criterii clar stabilite, ordinul de ministru stipulează crearea unor comisii formate din 3-4 persoane la nivelul fiecărui județ. Comisiile, odată formate, vor respecta cu strictețe toate criteriile impuse.
 
O condiție eliminatorie pentru elevii săraci: nimeni din familie să nu aibă telefon cu internet.

Jurnalistul Marco Badea, într-o postare pe pagina sa de Facebook, enumeră absurditățile pe care le-a identificat în ordinul semnat de Monica Anisie.

„O știre din #RepublicaFantasticăRomânia: Ministerul Educației Naționale a aprobat normele de aplicare ale programului "Școala de acasă” prin ordinul de ministru 4.738 din 20 iulie 2020 (disponibil aici: https://bit.ly/2PjOZtD).

O primă bilă neagră: din cele 250 de mii de tablete pe care Ministerul Educației a anunțat că le va cumpăra pentru cei care nu au pe ce să învețe online în anul școlar 2020-2021, niciun dispozitiv nu va ajunge la profesori, deși Sorin Decă, secretarul general adjunct al Ministerului Educației declara pe 20 mai la o conferință online organizată de TNL că sunt undeva la 1.900 de cadre didactice fără un dispozitiv, or fără acces la internet, care au fost cuprinse în fundamentarea necesarului și care vor primi și ele tablete
De reținut că pentru a se implementa acest program, se înființează o comisie formată din 3-5 membri în fiecare județ, care va stabili detaliile selecției beneficiarilor programului, cât și modalitățile de distribuire și gestionare. Totodată, acest proces trebuie să se finalizeze până în 10 septembrie, data limită comunicată de Ministerul Educației pentru cele 250.000 de tablete și laptopuri achiziționate prin licitație, care vor ajunge la copiii fără acces la tehnologia necesară pentru desfășurarea orelor online.O a doua bilă neagră: pentru a beneficia de această tabletă, părintele sau tutorele copilului va trebui să depună la unitatea de învățământ a copilului o cerere pentru a primi bunul didatic, precum și o declarație pe propria răspundere. Aceste documente pot fi depuse chiar de elev, dacă e major.

Absurdul îl constituie faptul că în declarația pe proprie răspundere trebuie ca persoana să declare că familia sau potențialul beneficiar al programului, după caz, nu deține niciun dispozitiv electronic cu conexiune la internet. Practic, dacă familia are un telefon mobil care poate accesa internetul, dar este unul singur pentru mai mulți copii și adulți, atunci copiii nu pot primi tabletă de la școală”, scrie Marco Badea.